Endoservikal nedir? Endoservikal ne demektir? Rahimde miyom ile ilişkisi nedir?
Endoservikal hücre nedir?
Kadınlarda üreme sistemi bir çok farklı tür hücreden meydana gelmektedir. Dolayısı ile bu sistemin değişik bölgelerinde faklı yapı ve türde hücreler bulunmaktadır. Bu faklı hücre gruplarının yine değişik görev ve işlevleri mevcuttur. Bu sistem içinde bulunan bazı hücreler salgı üretmekle görevli iken, diğer hücre grupları altında yatan dokuyu dış etkenlere karşı koruma ile görevlidir.
Miyom Nedir?
Rahimde ur dendiğinde akla ilk gelen myomlardır. Miyomlar rahim ve rahim ağzında görülebilen, düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tümöral yapılardır. 35 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 20’sinde rahimde ur (miyom) görülmektedir. Yani aslında oldukça sık rastlanan oluşumlardır. Miyomlar en çok 35-45 yaş grubu kadınlarda görülür. Ergenlik döneminde görülmesi çok ender bir durumdur. Yine menopoz döneminde de miyom görülme sıklığı düşüktür ve doğurganlık yaşlarında miyom tanısı almış çoğu kadında menopoza girdiklerinde miyom boyutlarında küçülme ve şikayetlerde gerileme görülür.
Miyom neden oluşur?
Miyomların kesin nedeni bilinmemekle beraber östrojenin (kadınlık hormonu),miyomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik sırasında, salınan östrojen miktarı arttığından miyomlar bu dönemde büyür. Menopoz döneminde ise östrojen düzeyi azalır ve miyomlar küçülür. Ailesinde özellikle annesi, kız kardeşi veya anneannesinde miyom olan kişilerde miyom gelişme olasılığı fazladır.
MİYOMLARIN TANISI NASIL KONULUR?
Basit jinekolojik muayene ile miyomların tanısı konulabilir. Miyomlar erken dönemdeki gebelik, yumurtalık ve bağırsak tümörleri ile karışabildiğinden hastalara mutlaka detaylı inceleme yapılmalıdır. Miyomların tanısında aşağıdaki yöntemler kullanılır: Ultrason, yüksek frekanstaki ses dalgalarını kullanarak üreme organlarının görüntülenmesini sağlar. Miyomlar 1 cm’den küçük veya çok büyük ise ultrason ile inceleme sağlıklı sonuç vermeyebilir.
Bilgisayarlı tomografi ile rahmin üç boyutlu görüntüsü elde edilir, miyomların tanısında bu yönteme genellikle gerek duyulmaz.
Magnetik Rezonans, miyomların tanısında nadiren başvurulan bir yöntemdir.Bu işlem miyomun büyüklüğü ve yeri hakkında fikir verir.
Histerosalpingografi (HSG-rahim filmi) adı verilen inceleme ile rahim ve fallop tüplerine özel bir boya verilerek bu yapılar değerlendirilir. Rahim ve tüplerdeki anormalliklerin tanısına imkan veren bu yöntem ile miyomların da tanısı konur.
Diagnostik Histeroskopi incelemesinde histeroskop olarak adlandırılan teleskopik bir cihaz ile rahim içi değerlendirilir. Bu yöntem ile aynı zamanda miyomlar çıkartılabilir.
Diagnostik Laparoskopi ile miyomların tanısı konur ve tedavisi yapılabilir. Laparoskop olarak adlandırılan teleskopik bir cihaz ile karından girilerek üreme organları değerlendirilir. Genel anestezi altında yapılan işlem esnasında histeroskopi de uygulanabilir.
Toggle navigation
TÜRKÇE
twitterfacebookyoutubeinstagram444 7 888
Ana SayfaSağlık RehberiKadın Hastalıkları ve Doğum
Her 3 Kadından Biri Miyom Sorunu Yaşıyor
Her 3 Kadından Biri Miyom Sorunu Yaşıyor
Prof. Dr. Ahmet GÖÇMEN
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Memorial Şişli Hastanesi
Her 3 kadından birinde görülen miyomlar özellikle üreme çağında sık rastlanıyor. Adet düzensizliğinden ağrıya, kısırlıktan düşüğe kadar pek çok olumsuz tabloya neden olan miyomlar, kişiye özel tedavilerle kontrol altına alınabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, miyom ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Miyomun en tipik belirtisi kanama
Miyom her zaman belirti vermeyebilir ancak rahimin iç boşluğuna yerleşmiş yani rahim iç duvarının içerisindeyse bazı şikayetlere yol açabilir. Bu şikayetler sıklıkla aşırı kanamalı regl dönemi yaşanır. Bu süreçte parçalı ve fazla oranda kanamaya neden olur. Miyomun diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Reglinin uzun sürmesi
- Kasık ağrısı
- Rahmin arka kısmına yerleşmişse kalın bağırsağa baskı sonucu büyük tuvaleti yapmada sorunlar ve kabızlık
- Rahmin ön kısmına yerleşmişse mesaneye baskı yapması sonucu sık idrara çıkma
- Karnı örten zarlar arasına yerleşmesi sonucu idrar kanalına baskı sonucu böbrekte büyüme
- Rahim boşluğu, tüplerin uçları ve rahim ağzına yerleşmesi sonucu infertilite
Bir önceki yazımız olan Bebekler Sivrisinek Isırığından Nasıl Korunmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.